Valuator blog

Najnoviji blog postovi
logo-team
Valuator tim | 20. novembar 2023.
Podeli članak:

Značaj standardizacije u SaaS rešenjima 

Standardizacija je ključni element kada govorimo o kreiranju efikasnijeg, fleksibilnijeg i korisnički orijentisanog SaaS ekosistema. U narednom tekstu reći ćemo nešto više o osnovama standardizacije SaaS rešenja, zbog čega je ona važna, na koji način svi imaju koristi od toga, i  kako je naš tim uspeo da implementira ovaj pristup u Valuatoru. 

Bilo da vlasnici preduzeća to priznaju ili ne, IT je puls gotovo svakog uspešnog poslovanja. Različita SaaS rešenja su integralni deo načina na koji preduzeće funkcioniše, i s obzirom na to koliko je različitih opcija dostupno na tržištu, važno je biti siguran da mogu da rade paralelno.

Jednostavno rečeno, standardizacija u SaaS industriji pruža velike koristi kada je reč o:

  • Kompatibilnosti 
  • Prenosivosti podataka
  • Integraciji
  • Bezbednosti
  • Prilagodljivosti 
  • Korisničkom iskustvu
  • Inovacijama

Zbog čega je neophodna standardizacija u SaaS industriji?

Kako s vremenom rastu i menjaju se, veliki broj preduzeća često završi tako što koriste nekoliko izmenjenih i prilagođenih verzija istog softvera za različite operacije i zadatke. Čak i ako su ti zadaci slični, verovatnoća je da su taman toliko različiti da zahtevali prilagođenu verziju. Nažalost, ovo znači da različiti delovi istog preduzeća nisu uvek u mogućnosti da dele informacije, veštine i znanje, čak i kada koriste „isti“ softver.

Ovde na scenu stupa SaaS i spasava situaciju. Sa SaaS rešenjima, korisnici iz različitih odeljenja, pa čak i iz različitih filijala iste velike korporacije, mogu deliti dragocene informacije i podatke.

Osigurati kompatibilnost

Kada se pridržavate strogih standarda, obezbeđujete uslove u kojima različite SaaS aplikacije mogu da rade uporedno bez ikakvih problema. Na taj način, korisnicima je olakšano integrisanje različitih aplikacija, čime se stvara efikasan i efektivan softverski ekosistem. Ovo je posebno važno za preduzeća koja koriste više SaaS rešenja u svom radu.

Omogućiti jednostavan prenos podataka 

Uz pomoć standardizacije, prenos podataka između različitih SaaS aplikacija odvija se bez problema. Ovo omogućava korisnicima da se lako prebacuju od jednog pružaoca SaaS usluga do drugog, bez da žrtvuju puno vremena ili da moraju da prilagođavaju i menjaju svoj metod rada. 

Obezbediti bolju integraciju 

Nije retkost da preduzeće mora da integrše različite SaaS aplikacije sa drugim sistemima, ali uz standardizaciju, ovaj proces postaje jednostavan i lak. To znači da će i pružaoci SaaS usluga i njihovi korisnici moći da povežu svoje aplikacije sa različitim alatima koji dolaze sa strane ili pak internim sistemima. 

Pojačati bezbednost

Kada je reč o bezbednosti, potpuno je razumljivo što su standardi postavljeni veoma visoko. Standardizacija u oblasti bezbednosti znači da se pružaoci SaaS usluga pridržavaju strogih zakonskih regulativa i smernica, primenjuju stroge bezbednosne korake i prakse i svim sredstvima štite korisničke podatke. Istovremeno, neophodno je da osiguraju usklađenost sa strogim regulativama i standardima industrije.

Uz sve to, pružaoci SaaS usluga moraju usvojiti ne samo nacionalno, već i međunarodno priznate okvire. To znači da treba da primenjiuju mere enkripcije i privatnosti, sprovode stroge kontrole pristupa i redovne temeljne provere, prate jasno određene prakse kodiranja i imaju uspostavljene procedure u slučaju incidenata. 

Omogućiti prilagodljivost 

Standardizovane prakse doprinose većoj prilagodljivosti SaaS rešenja. Kako organizacije rastu, može da se javi potreba za izmenom načina korišćenja SaaS usluga ili čak potreba da se počne sarađivati sa različitim pružaocima SaaS usluga. Standardizacija pojednostavljuje ove procese, dok istovremeno olakšava preduzećima i organizacijama proces prilagođavanja na drugačije zahteve i izmenjena softverska rešenja.

Garantovati dobro korisničko iskustvo

Procesom standardizacije, pružaoci SaaS usluga mogu doprineti doslednijem i više korisnički orijentisanijem iskustvu. Korisnicima je mnogo lakše da koriste softver u različitim SaaS aplikacijama kada postoje neki zajednički (i njima poznati) principi dizajna i standardi korisničkog interfejsa. Kada se u dizajnu pridržava standarda, pružaju se dosledna i praktična rešenja koja gotovo zagarantovano rezultiraju visokim stepenom zadovoljstva korisnika.

Podsticati inovaciju i razvoj

Postoji uvreženo mišljenje da će se, ukoliko se pridržavate određenih standarda, ugušiti sva kreativnost i sasvim usporiti kreativni procesi u SaaS industriji. Ipak, upravo je suprotna situacija u praksi. Uspostavljena standardizacija i skup pravila zapravo predstavljaju odličnu osnovu za dalji razvoj i inovacije. Sa osnovnim pravilima i standardima koji se ne menjaju, programeri mogu da usmere pažnju na poboljšanje funkcionalnosti i razvoj novih funkcija umesto da gube vreme na probleme kompatibilnosti.

Kako je prepoznat trud i rad Valuator-a

U SaaS industriji, standardi su veoma visoki, i da biste mogli da ih ispunite, potrebno je uložiti mnogo truda i napora. Pridržavanjem strogih pravila standardizacije, osigurali smo da Valuator ispuni određene zahteve i bude visoko ocenjen u kategorijama kvaliteta, bezbednosti, efikasnosti i kompatibilnosti.

Kada jednom dosegnete postavljene standarde, sledeći korak je dobijanje odgovarajućih sertifikata, a upravo se tu trenutno nalazi Valuator. Posedujemo dva različita sertifikata: ISO 27001:2013 i ISO 9001:2015. Ovi sertifikati nisu samo dokaz da smo se pridržavali smernica i rigoroznih standarda, već takođe jasno poručuju našim partnerima, klijentima i korisnicima da je Valuator pouzdan i siguran softver na koji se možete osloniti.